Kawiarka stalowa – jak używać?

Uwielbiasz zapach świeżo palonej kawy o poranku? Nie potrzebujesz drogiego ekspresu ani wycieczki do Włoch, aby ten aromatyczny zapach wypełnił Twój dom. Istnieje prosty, tani oraz przede wszystkim skuteczny sposób na uzyskanie idealnego espresso, które pobudzi Cię do działania. Pewnie zastanawiasz się, jak to zrobić. Wystarczy jedynie kawiarka stalowa oraz Twoja ulubiona kawa. Jeśli chciałbyś pogłębić swoje doznania kawowe, powinieneś skorzystać również z młynka do kawy.

Jak używać kawiarki stalowej?

Kawiarka stalowa to ciśnieniowy czajnik, dzięki któremu z łatwością zaparzysz aromatyczną kawę. Składa się ona z trzech części:

  • główny zbiornik na zaparzoną kawę
  • sitko ekstrakcyjne na zmieloną kawę
  • dolny zbiornik przeznaczony na wodę

Pierwszym krokiem parzenia kawy jest wlanie wody do dolnego zbiornika. Kolejnym włożenie do zbiornika sitka wraz ze zmieloną kawą. Ostatnim krokiem jest włożenie głównego zbiornika do pozostałych części i umieszczenie całej kawiarki na palniku. W tym momencie pod wpływem ciśnienia woda przepływa do sitka i trafia do głównej komory jako intensywna i aromatyczna kawa. Cały proces parzenia kawy trwa dosłownie kilka minut, a smak, jaki otrzymasz, będzie niewątpliwie Twoim ulubionym.

Mimo zdecydowanie prostej obsługi warto pamiętać jak używać kawiarki stalowej. Nie można dopuścić do stanu, w którym palnik ma zbyt dużą moc, a kawa jest zbyt mocno zmielona. Te dwa czynniki mogą drastycznie wpłynąć na proces parzenia kawy. Kawiarka stalowa może nie wytrzymać ciśnienia, a co za tym idzie, może eksplodować.

Kawiarka stalowa a indukcja

Płyty indukcyjne stają się coraz popularniejszym zamiennikiem płyt gazowych. Z uwagi na to, że każdy chciałby skorzystać z prostego sposobu na zaparzanie kawy – można z niego skorzystać również na płycie indukcyjnej. Jednak aby to zrobić bezpiecznie, należy wybrać kawiarkę stalową, której dno w całości przylega do kuchenki.
Nie każdy wie jak używać urządzenia na płycie indukcyjnej. Przede wszystkim należy sprawdzić, jak duże naczynia  można kłaść na posiadanej płycie indukcyjnej. Na tej podstawie należy dobrać odpowiedni rozmiar kawiarki stalowej.

Kawiarka stalowa a kawiarka aluminiowa – którą wybrać?

Najbardziej przystosowaną kawiarką do płyt indukcyjnych jest kawiarka wykonana ze stali nierdzewnej. Posiada ona dno, które całkowicie przylega do kuchenki. Ponadto materiał, z którego została wykonana, jest bardziej odporny na podpalenia.

Kawiarka aluminiowa, jak sama nazwa wskazuje, jest w całości wykonana z aluminium. Z tego powodu jej kształt jest bardzo kanciasty. Użycie tego materiału przekłada się na specyficzny sposób czyszczenia. Nie należy dodawać żadnego detergentu podczas czyszczenia kawiarki aluminiowej, ponieważ może on wejść w reakcję chemiczną z metalem. Rekomenduje się czyszczenie jej samą wodą. Jak wiadomo, używanie kawiarki stalowej jest zdecydowanie łatwiejsze w obsłudze oraz pielęgnacji.

 

Kawiarka, która od lat gości na polskim rynku to kawiarka aluminiowa. Z tego też powodu jest uważana za bardziej klasyczną. Wielu posiadaczy kawiarek aluminiowych jest z nich zadowolonych i nie zamierza wypróbować alternatywnej wersji. Co więcej, ich nietypowy kształt oryginalnie wygląda   na tle kuchni. Szeroki wybór kolorystyczny jest niewątpliwie dużym atutem.

Kawiarka stalowa jest urządzeniem, które zostało wprowadzone do sprzedaży w późniejszym czasie. Wyróżnia się nowoczesnym, smukłym kształtem z lekkim połyskiem. W przeciwieństwie do kawiarek aluminiowych, wersja stalowa nie posiada wachlarza kolorystycznego. Dostępna jest tylko standardowa opcja z połyskującą stalą w kolorze srebra. Mimo wszystko ich wygląd doskonale komponuje się z nowoczesnym wystrojem kuchni.

Co warto wiedzieć o kawiarkach?

Przede wszystkim przed zakupem kawiarki stalowej czy aluminiowej należy mieć świadomość, że nie można ich myć w zmywarce. Poza tym każda kawiarka ma określoną liczbę filiżanek, do których zdoła zaparzyć kawę podczas jednego parzenia. Jeśli ilość kawy będzie się różnić, to jej jakość znacząco spadnie.