Miód, właściwości i zastosowanie – dlaczego warto go spożywać?

Miód jest produktem spożywczym, który znajduje się niemal w każdym domu. Wiele osób doskonale zna jego zapach, smak oraz konsystencję, a ze względu na jego słodycz – z powodzeniem wykorzystuje go jako dodatek do kanapek, herbaty czy wody z cytryną.

Coraz większa część społeczeństwa posiada świadomość, jak duża jest zależność między miodem a zdrowiem. Jego główną właściwość stanowi prozdrowotny wpływ na pracę i kondycję całego ustroju, a spora grupa osób wykorzystuje go jako remedium w walce ze spadkiem odporności oraz podczas przeziębienia. Czym jest miód? Jakie są jego najważniejsze właściwości?

Rodzaje miodów

Wiele osób wykorzystujących na co dzień to płynne złoto, mimo jego powszechności nie zna definicji tego produktu. Czym jest miód? To naturalna, słodka substancja, która wytwarzana jest w naturalny sposób przez pszczoły miodne. Owady do jego produkcji najczęściej wykorzystują nektar kwiatowy lub sok pozyskiwany przez inne gatunki z innych, żywych części roślin. Miód charakteryzuje się słodkim smakiem, dlatego mimo wyższej kaloryczności jest zdrowszym zamiennikiem cukru.

Ze względu na zróżnicowany proces produkcji dostępne są ich różne. Najważniejszymi z nich są:

  • manuka,
  • akacjowy,
  • gryczany,
  • lipowy,
  • rzepakowy,
  • wielokwiatowy,
  • spadziowy,
  • nektarowo-spadziowy.

Miód – właściwości i zastosowanie

Dobroczynne właściwości miodu są powszechnie znane w społeczeństwie. Produkt po raz pierwszy został wykorzystany w starożytnym Egipcie, a przez wielu miłośników medycyny naturalnej wciąż uważany jest za pełnowartościowy lek. Z czego wynika prozdrowotne działanie miodu? Jego głównym składnikiem aktywnym są enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, które w wyniku utleniania zyskują silne właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwzapalne, a także przeciwalergiczne. Poza enzymami bardzo ważnymi składnikami miodu są:

  • aminokwasy,
  • cukry: fruktoza oraz glukoza,
  • biotyna,
  • witaminy z grupy B, a także A oraz C,
  • kwas foliowy,
  • żelazo, wapń, magnez,
  • potas, miedź, fosfor oraz mangan.

Warto wiedzieć, że enzymy zawarte w miodzie oraz cenne dla zdrowia aminokwasy charakteryzują się bardzo niską odpornością na działanie wysokich temperatur. Podgrzewanie tego produktu oraz jego bezpośrednie dodawanie do gorącej wody może pozbawić go właściwości antyseptycznych oraz przeciwbakteryjnych.

Jakie jest zastosowanie miodu? Najpowszechniejszym sposobem korzystania z działania tego produktu jest dodawanie go do herbaty, naparu ziołowego lub mleka. Wiele osób wykorzystuje bardzo słodki smak miodu, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie zdrowszego, pełnowartościowego zamiennika dla zwykłego, białego cukru, który niestety niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Miód, ze względu na wysoką zawartość składników aktywnych z powodzeniem jest wykorzystywany w przemyśle farmakologicznym do produkcji tabletek na ból gardła czy też syropów na przeziębienie. W przemyśle kosmetologicznym również znalazł doskonałe zastosowanie. Kosmetyki z miodu wykazują silne działanie nawilżające i regenerujące, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów.

Działanie miodu – co warto wiedzieć?

Właściwości miodu oraz jego prozdrowotny wpływ na organizm człowieka są wynikiem składu chemicznego tego produktu. Wysoka zawartość witamin, związków chemicznych, minerałów i enzymów ze śliny pszczół w jego recepturze sprawia, że produkt w naturalny sposób wspiera funkcjonowanie organizmu człowieka.

Działanie miodu obejmują:

  • właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, a także przeciwbólowe,
  • przyspieszenie procesów regeneracyjnych tkanki organizmu,
  • zdolność do łagodzenia niewielkich infekcji górnych dróg oddechowych,
  • stymulowanie funkcjonowania układu odpornościowego,
  • łagodzenie objawów infekcji, czyli kaszlu i bólu gardła,
  • przyspieszenie gojenia się ran.

Miód jest produktem o szerokim spektrum działania. Włączenie go do codziennej diety z pewnością pozytywnie wpłynie na działanie i funkcjonowanie całego ustroju, a także samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, a także paznokci.