Jak działa linia do pakowania saszetek?

Każdego rodzaju linia produkcyjna wymaga najpierw wytworzenia, a następnie zapakowania danych dóbr. Z tego powodu urządzenia dostosowuje się do różnego rodzaju opakowań. Płyny lądują w butelkach, kosmetyki w tubkach i słoiczkach, z kolei bardzo często korzysta się również z saszetek. Jak przebiega pakowanie saszetek?

Saszetki to bardzo dobre opakowania, ponieważ pozwalają na umieszczenie w nich zarówno tworzyw sypkich, czyli na przykład kawy, herbaty, zupy w proszku itd., jak i płynnych – żele etc. sprawdzą się nawet w przypadku ciał stałych, tj. drobnych elementów, takich jak śrubki. Do tego koszt ich wytworzenia jest wyjątkowo niski. Dzięki temu tak często się je wykorzystuje. Samodzielne pakowanie w saszetki może nie być skuteczne. Przede wszystkim zawsze trafia do nich towar odpowiednio wymierzony. Człowiek może się mylić, czyli na przykład umieścić w opakowaniu zbyt mało lub za dużo towaru. Urządzenia z kolei zawsze będą pracowały w sposób jednakowy.

Maszyna do pakowania saszetek jest także bardziej efektywna od człowieka, dzięki czemu wysoki koszt zakupu szybko się zwróci. Automatyzacja zawsze jest korzystna dla przedsiębiorstwa, ponieważ znacznie przyspiesza produkcję. Korzystając z dobrych urządzeń można otrzymać nawet kilka tysięcy saszetek na godzinę!

Początek linii do pakowania zaczyna się od urządzenia podawczego. W nim znajduje się surowiec, na przykład budyń w proszku. Kolejnym elementem jest saszetkarka. Ta maszyna pakuje produkt do saszetek, a następnie zamyka je. Może się to odbywać na różne sposoby. Zamknięcie przykładowego budyniu będzie oznaczało hermetyczne zabezpieczenie opakowania, jednak w przypadku śrubek można postawić na saszetki strunowe, a więc zostaną one tylko zaciśnięte. Urządzenia cały czas będą czuwały nad tym, by w opakowaniach znalazła się odpowiednia ilość produktu.

Zamknięte opakowania muszą być dobrze oznaczone, dlatego jeżeli sama saszetka nie posiada nadruku, to trafia ona do etykieciarki naklejającej etykiety.

Później saszetki przemieszczają się do egalizatora jednościeżkowego, który wymiesza ich zawartość, jeżeli jest taka potrzeba. Zazwyczaj maszyny te wykorzystuje się przy wytwarzaniu  produktów spożywczych.

Następnie na linii mogą się znaleźć urządzenia takie, jak waga kontrolna, która określi, czy w każdym opakowaniu znajduje się odpowiednia ilość produktu. Na tym etapie odrzuca się dobra wykonane w sposób nieprawidłowy.

Prawidłowo wykonane saszetki trafiają do tzw. kartoniarki. Jest to maszyna zabezpieczająca towar przed uszkodzeniami podczas transportu. Saszetki bowiem nie są bardzo wytrzymałe na obrażenia, dlatego trafiają do kartonu. Odpowiednie zaprogramowanie pozwala w jednym pudełku zawsze umieszczać tę samą  ilość produktu. Stamtąd pudełka trafiają do urządzenia umieszczającego je na paletach. Następnie wszystko zostaje zabrane przez wózek widłowy i jest transportowane do magazynów lub samochodów, które zabiorą towar prosto do klienta.